Vietnamese Culture: Lô tô

[English below]

Lô tô là một loại hình giải trí kết hợp giữa quay số trúng thưởng và phục vụ nghệ thuật.

Hình thức nghệ thuật này có nguồn gốc từ trò chơi Bingo của nước Ý, xuất hiện vào cuối thế kỉ XVI và phát triển cực thịnh trong những năm 80 của thế kỉ 20.

Khán giả – người chơi sẽ mua vé dò trúng thưởng và dò theo kết quả quay số.

Điểm đặc biệt của loại hình này là nghệ sĩ lô tô – người quay số sẽ đọc kết quả qua những câu hát. Người nghệ sĩ phải khéo léo chọn câu hát sao cho từ cuối cùng hát ra phải vần với con số được quay trúng, những bài hát được chọn thường là những bài hát dân gian vè, ca dao tục ngữ.

Các đoàn hát Lô tô thường xuất hiện ở các hội chợ ngoài trời và là phần được mong chờ nhất trong hội chợ. Mặc dù bị lãng quên một thời gian dài nhưng trong những năm gần đây, loại hình Lô tô đã được phục hồi và đến gần hơn với khán giả bởi các nghệ sĩ trẻ.

————–

“Lô tô” is a form of entertainment that combines lottery games and singing performances.

This derives from the Italian Bingo game which appeared in the late sixteenth century and flourished in the 80s of the 20th century.

Players will buy lottery tickets and check the results of the lottery while enjoy the performance of the artists.

A special feature of this game is the artist who call out the results through songs. The artist has to cleverly choose the verse so that the last word sung must rhyme with the number drawn, the songs chosen are usually folk songs and proverbs.

Lô tô troupes often appear at outdoor fairs and is the most anticipated part of the fair. Although it was forgotten for a long time, in the last few years, Lô tô has been innovated and brought closer to the audience by young artists.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s