Vietnamese culture: Cà phê sáng – văn hóa uống cà phê của người Việt

[English below]

Nếu đi dọc các đường phố Việt Nam, ta sẽ dễ dàng bắt gặp những hàng quán cà phê từ bình dân đến sang trọng, lý do là bởi việc uống cà phê đã trở thành một trong những nét văn hóa đặc sắc của người Việt.

Cà phê được du nhập vào Việt Nam bởi người Pháp trong thời kỳ thuộc địa (1884-1945), ban đầu cà phê chỉ được lưu truyền trong giới quý tộc, trí thức nhưng càng về sau, nó trở thành một thức uống phổ biến trong mọi tầng lớp người dân.

Mỗi vùng miền có cách thưởng thức cà phê đặc trưng nhưng nhìn chung, những cách uống cà phê phổ biến của người Việt có thể kể đến là: cà phê phin, cà phê vợt, cà phê sữa (miền Bắc gọi là “Nâu đá”), cà phê trứng,…

Cà phê đặc biệt không chỉ bởi hương vị đậm đà, hương thơm quyến rũ mà còn bởi cách người Việt thưởng thức nó, họ tìm đến tách cà phê không chỉ như một nguồn năng lượng thúc đẩy tinh thần cho một ngày làm việc mới mà còn là thứ gắn với những giây phút thư giãn nghỉ ngơi.

Người Việt Nam có thói quen tụ tập thành nhóm nhỏ, quây quần bên chiếc bàn tròn để vừa nhâm nhi ly cà phê đậm đặc, vừa tán gẫu tâm sự với bạn bè; hay chỉ đơn giản là ngồi một mình bên ly cà phê, ngắm nhìn đường phố tấp nập cũng đủ cho những phút giây thư giãn.

Lâu dần, cụm từ “đi uống cà phê” (hay “đi cà phê”) được sử dụng phổ biến trong văn nói dùng để chỉ sự gặp gỡ, họp mặt nhằm mục đích trò chuyện, hàn huyên.

Vietnamese Coffee Culture

If you go along the streets of Vietnam, you will easily find many coffee shops, from rustic to luxurious vibe which is because of that drinking coffee has become one of the unique cultural features of Vietnamese people.

Coffee was introduced to Vietnam by the French during the colonial period (1884-1945). Initially, coffee was only circulated among aristocrats and intellectuals, but it has become more popular later on.

Each region has its own unique way of enjoying coffee, but in general, the popular ways to drink coffee in Vietnam can be mentioned are cà phê phin or filter coffee, cà phê vợt or racquet coffee, cà phê sữa or coffee with condensed milk (it is also called “nâu đá” in the Northe), cà phê trứng or egg coffee.

Coffee is special not only because of its rich taste and attractive aroma but also because of the way Vietnamese people enjoy it. It is not only considered as an energy-booster drink but also as a drink associated with relaxation.

Vietnamese people usually gather in small groups around to sip a cup of strong coffee while chatting with each other or simply sitting alone with a cup of coffee while watching the busy street. Over time, the phrase “đi cà phê” or “go for a coffee” is commonly used in spoken language to refer to coffee talks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s