Vietnamese culture: Fish sauce – Nước mắm

Being popular in Asia may make the Asian think that nước mắm is their specialty. However, the origin and history of this sauce may surprise you!

Road to Asia and the Rise

Nước mắm is a specialty of the ancient Western world and they had traded it around the world. Is has been suggested that the Silk Road was the way that has brought nước mắm to Asia – where it has become popular and special.

Due to cold weather, Westerner had grown fond of using salt to season the ham and sausages instead of making “mắm”. On the contrary, Asian people love nước mắm, invent their own way of making “mắm” and develop it. Until the 14th century, fermented beans is considered having better taste and going better with the Winter food, Chinese and Japanese gradually had abandoned nước mắm. However, in the Southeast Asia, this seasoning is still popular, not only being famous but also the origin of a community of mắm-making that has deeply affected the region’s culture.

That’s how the furthest and the latest region to be introduced to nước mắm has become the representative for this one-of-a-kind seasoning.

Overall, Vietnamese are skilled in using nước mắm. Many dishes only use mắm as the main seasoning to create a unique taste: nước mắm marinated fried chicken and squid, sugar and nước mắm marinated  mango… are all simple and delicious mắm treats! Besides that, Vietnamese has invented many special dipping sauces from nước mắm. While the Westerners proud of 5 basic sauce of high-class French cuisine, then Vietnamese have their right to be proud of “garlic and chili” or “tamarind” flavored nước mắm.

In the traditional Vietnamese meal, in the center of the table is a bowl of nước mắm, with the meaning of bonding the family’s member together. Nước mắm was created in the West but has thrived in Asia, deeply connected with Asian cuisine and culture as if it is its root. The world of food is always full of interesting and surprising bond like that.

Nguồn: Internet

——————————————————————————-

Nước mắm

Người phương Tây mới là cha đẻ của nước mắm – cùng hàng tá điều bạn chưa biết về loại gia vị quen thuộc này!

 

Vì được sử dụng rộng rãi tại châu Á mà người châu lục này mặc định luôn nước mắm là đặc sản của mình. Thế nhưng nguồn gốc và con đường phát triển của nước mắm sẽ khiến bạn bất ngờ đấy!

Con đường lan truyền và thăng hoa tại châu Á

Nước mắm là đặc sản của các nước phương Tây cổ và họ đem nó đi buôn bán, trao đổi khắp nơi. Nhiều ý kiến cho rằng thông qua con đường tơ lụa mà nước mắm được truyền tới châu Á – nơi nó phát triển rộng rãi và đặc sắc hơn nữa.

Ở vùng đất quanh năm lạnh nhiều hơn nóng, người Phương Tây muốn dùng muối để ướp các loại thịt nguội, xúc xích ăn cho chắc bụng chứ không làm mắm. Ngược lại, người dân châu Á cực kì hoan nghênh nước mắm, mày mò cách làm mắm của riêng mình và phát triển nó.

Thế nhưng đến thế kỉ 14, thấy tương len men hợp khẩu vị hơn, hợp với thực phẩm mùa đông lạnh buốt hơn, người Trung Quốc và Nhật dần bỏ thói quen dùng nước mắm. Song ở các nước Đông Nam Á, loại gia vị này vẫn thịnh hành. Nước mắm không chỉ là gia vị thân thuộc, mà còn hình thành 1 cộng đồng chuyên nghề cào muối, ướp mắm ăn sâu vào văn hóa khu vực.

Và thế là từ nơi xa xôi nhất và tiếp cận chậm nhất với nước mắm, Đông Nam Á nói chung và Việt Nam nói riêng lại trở thành đại diện cho loại gia vị đặc sắc này.

Nhìn chung, người Việt rất giỏi dùng nước mắm. Nhiều món chỉ lấy mắm làm gia vị chính mà đặc sắc vô cùng: gà chiên nước mắm, mực chiên nước mắm, xoài ngâm mắm đường… đều là món ngon giản dị từ mắm. Bên cạnh đó, người Việt còn sáng tạo ra nhiều loại nước chấm đặc sắc từ nước mắm. Nếu người phương Tây tự hào về 5 loại sốt cơ bản làm nên ẩm thực Pháp cao cấp, thì chúng ta cũng có thể hãnh diện về nước mắm tỏi ớt hoặc nước mắm me.

Trong bữa ăn truyền thống Việt Nam, thứ đặt giữa mâm cơm là bát nước mắm, với ý nghĩa chia sẻ và gắn kết các thành viên với nhau. Nước mắm xuất phát từ phương Tây nhưng thăng hoa ở châu Á, gắn bó với ẩm thực và văn hóa châu Á như thể đó mới là quê hương của nó. Con đường ẩm thực luôn đầy những lương duyên bất ngờ và lí thú như vậy đấy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s