New on the menu : bún đậu mắm tôm

Food culture in Saigon is very welcoming to that of other places. However, if the food didn’t bring anything noteworthy and didn’t match the taste of that from southerner Vietnam, it would be no more than a flop. Bún đậu mắm tôm is not an exception. It has come to stay.

The origin of bún đậu mắm tôm lies in the capital, Hà Nội. This is the signature dish of the popular city. Bún đậu mắm tôm, obviously best served with mắm tôm, doesn’t go well with southerner’s taste because they are accustomed to eating sweet- mắm dipping like mắm tương, mắm nêm. Despite being northern cuisine, with different taste than that of the south, all the Bún Đậu shops in Saigon are crowded upon their opening.

Hanoi people traditionally avoid eating bún đậu mắm tôm on the first day of every lunar month. Saigonese, however, don’t care. “Eat what you want when you want” is the sentiment expressed when indulging in bún đậu.

Debuting in 2013, bún đậu mắm tôm has been rousing Saigon cuisine and has quickly become a phenomenon. After leaving its mark in the new land (Saigon) for about a year, bún đậu mắm tôm is no longer a trending choice for the fun-eating party but the main dish in Saigonese’s daily life.

————————————————————————————–

MÓN LẠ: BÚN ĐẬU MẮM TÔM

Văn hóa ẩm thực của người Sài Gòn khá phóng khoáng nên họ dễ dàng đón nhận những món ăn truyền thống ở vùng miền khác du nhập vào, tuy nhiên nếu không có điều gì đặc biệt và không hợp khẩu vị của phần lớn người miền Nam, các món ăn cũng chỉ gây được tiếng vang trong một thời gian ngắn. Món bún đậu mắm tôm cũng không phải ngoại lệ.

Nguồn gốc của bún đậu mắm tôm xuất xứ từ Hà Nội, đây cũng được xem là món ăn đặc trưng của người dân nơi đây. Mặc dù là món ăn du nhập từ miền Bắc, có mùi vị rất khác lạ so với cách chế biến thông thường của người miền Nam nhưng quán bún đậu nào ở Sài Gòn cũng đều đông khách từ lúc khai trương.

Bún đậu mắm tôm, ngon nhất là chỉ khi ăn với mắm tôm thì đa phần người Sài Gòn không thích nghi được, do họ đã quen ăn các món đi kèm với mắm pha ngọt, mắm tương, mắm nêm… Vì thế đây cũng là một phần lý do mà món bún đậu mắm tôm không hợp với người Sài Gòn.

Nếu người Hà Nội kiêng ăn bún đậu mắm tôm vào mồng 1, thì người Sài Gòn thường không quá chú trọng ngày tháng. “Cứ thèm thì đi ăn!”, là phong cách thưởng thức bún đậu ở Sài Gòn.

Xuất hiện vào đầu năm 2013, bún đậu mắm tôm đã khuấy đảo làng ẩm thực Sài Gòn, nhanh chóng trở thành một “hiện tượng”. Tạo dấu ấn ở vùng đất mới trong khoảng hơn 1 năm, bún đậu mắm tôm đã làm thay đổi thói quen khi món ăn này không còn là ăn vặt theo trào lưu nữa mà đã trở thành bữa ăn chính trong ngày của nhiều người.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s