Raising a Gamecock

The Gamecock usually prepared after for battle after ten months of training, can compete in cockfighting. Typically, fights take place in the period from lunar December to the end of lunar April. Starting from lunar April, gamecocks begin to molt, and their performances are significantly affected. In Northen Vietnam, cockfighting usually is held at spring festivals.

The owner (also the trainer) waits for the cock’s feathers to grow stiff enough before grooming it. The gamecock, after trimming, is well groomed for August.

Afterward, the gamecock will be “marinated” alive with mugwort, turmeric powder, salt and alum powder to make it robust. This seasoning, when absorbed into the living cock, will make its flesh more durable against the enemy’s attack. The Southern people called it “vô ngải nghệ”. If the cock is too fat, the trainer “vô ngải nghệ” it one every two days.

During the dry season, as the temperature rises, the trainer bathes the cock three times a day. In the cold days, he does so once a day. In the North, during extremely cold winter days, the cock refrains from bathing as to avoid inflammation of its lungs.

Then the cock will be sunbathed and left outside in the night to absorb all the “sacred” air of sky and earth, to be durable to the change in weather and to be attractive.

Cockfighting is not only a form of entertainment but also a way to maintain chivalry, and the bonds between people during village festivals

——————————————————————————————————————-

Nuôi gà chọi là cả một nghệ thuật. Người chơi gà phải chịu tốn kém với con gà, phải hy sinh thì giờ, tiền bạc để chăm nom và tẩm bổ cho gà.

Con gà trống chọi thường trưởng thành trong vòng mười tháng và từ thời gian này trở ra, con gà có thể dự những cuộc giao phong được, tuy nhiên mọi cuộc chọi nhau chỉ nên hạn chế trong khoảng từ tháng chạp đến cuối tháng tư âm lịch mooic năm, sau tháng tư gà chọi bắt đầu thay lông, chúng chịu sự ảnh hưởng của thanh lông nên chiến đấu không được bình thường. Ở ngoài Bắc, những cuộc chọi gà thường diễn ra trong những hội xuân.

Nuôi gà, các chủ gà đợi cho con gà mọc đủ lông, lông được thật già, là bắt đầu sửa soạn bộ mã cho nó, lông cổ được hớt bớt, lông hai bên nách được tuốt cho tới đuôi. Con gà được hớt tuốt lông rồi, trông thật gọn gàng với một vẻ oai nghi dũng mãnh.

Sau đó gà được tẩm thuốc cho than cứng cáp, thuốc gồm bốn thứ mài chung với nhau: ngải, nghệ, muối, phèn. Thuốc này tẩm vào thân gà để gà săn da thịt, chống đỡ và chịu đựng được đòn của địch. Tẩm thuốc như vậy miền Nam gọi là vô ngải nghệ. Nếu con gà quá mập, cách một ngày chủ gà lại vô ngải nghệ 1 lần.

Về mùa nóng, trời oi bức, chủ gà hàng ngày tắm cho gà ba lần mà trời lạnh thì cũng hàng ngày tắm một lần. Ở miền Bắc, về mùa đông gặp khi tiết trời thật lạnh nguwoif ta không tắm cho gà sợ nó mắc bệnh sưng phổi.

Người ta lại đem phơi sương, phơi nắng để gà hấp thụ khí thiêng của trời đất, chịu đựng được sự thay đổi của thời tiết và mã gà trông như tươi tốt hơn.

Chọi gà vừa mang tính giải trí, vừa là hình thức nuôi dưỡng tinh thần thượng võ, chất keo gắn kết tinh thần cộng đồng trong các hội làng

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s