enthusiasm

The 10 Stages Of Language Learning

(Tiếng Việt bên dưới..)

Learning Vietnamese in Ho Chi Minh City – The time has come: you’ve decided to learn a new language! Whether it’s your first adventure into this realm or you’re already a veteran in the area of foreign languages, the path to your goal always follows the same steps. So don’t worry if you sometimes want to throw it all away, or when, after finally understanding those confusing rules, you realize that in reality you’ve still got a long way to go. Errare humanumest said our old friends from Rome: (“to err is human”), and it happens to everyone. The secret is to keep at it. And it’s exactly this persistence that will help you reach that final, longed-for step: triumph.

1. Enthusiasm

It always starts like this… Whether you did it for fun or necessity, you probably struck out on this path with good intentions, high motivation and a spectacular fireworks show of new insights. A good start is half the battle!

2. Obsession

Then comes the brief period in which it seems like your entire existence revolves around the effort to penetrate this new language and culture. I don’t know if that’s ever happened to you, but it’s always that way for me. When I learned French, everything I did had to shimmer with Parisian elegance. It was around this time that my wardrobe filled up with striped shirts and my interest in French authors and directors grew to unprecedented heights. Do you find that excessive? Maybe, but I learned French – and that’s what it’s all about!!

3. Discomfort

After the manic phase is over, the time comes for the actual language learning to begin. And it’s exactly at this point that the first setbacks emerge. You’ll first be overcome with a feeling of sheer panic… because nothing you learn seems to stay in your memory. The words seem so different than anything familiar to you and you can’t make any connection between them. Not to mention the many verb forms. It’s at this stage that you’ll feel the temptation to simply disappear and leave it all behind.

4. Shyness

We all know that the key to fast progress when learning a language is practice – preferably with a native speaker. Sounds easy. But putting this knowledge into practice is something totally different. In truth we’re all incurably shy, and it’s hard for us to get past ourselves and show our vulnerable sides. The secret is to always ask yourself, “What could happen if I make a mistake?” The answer: nothing terrible!

5. Lack of Understanding

It usually goes something like this: you’ve finally found the courage to jump in the deep end. You’ve rehearsed everything you want to say over and over in your head and even practiced in front of the mirror so you look as cool as possible when you say it. You finally get the opportunity to use your knowledge on the lady at the register, on a passerby or on the waiter at the restaurant. You already imagine emerging from your conversation bursting with pride. But what happens instead? After listening to your well-thought-out sentence with a big smile, your conversation partner answers and… you don’t understand a thing!

6. Frustration

Now comes a truly critical phase. “How can it be?” you ask yourself sadly. “I’ve been learning this language for months and don’t understand a thing when someone speaks to me. I have absolutely no talent for languages. That’s it! I’m done!”

7. Revelation

And then something magical happens. It happens unexpectedly when you’ve given up all hope: suddenly you understand! Everything seems to be in order and you no longer have thoughts of trying to escape when asking a random stranger something on the street. Off you go! It’s all downhill from here!

8. Excitement

At this point you’re suddenly sociable and your shyness is all but gone. You talk and talk and aren’t afraid of anything. Isn’t it great? Just don’t let go of the reins now, because there always lurks the danger of…

9. Embarrassment

You feel so safe that no one and nothing can stop you. And it’s exactly at this point that the most embarrassing – but also funniest – things happen. A falsely-used word, one verb in the place of another, a saying that actually doesn’t exist in that language. But have no fear: you learn from your mistakes, and this is how you progress along the way.

10. Triumph!

It’s done: the new language doesn’t hold any more secrets from you. You understand everything and can speak without difficulty. You can even laugh at the mistakes that just a short time ago were so frustrating. Great job! As we said earlier, the most important thing is to keep at it!

Begin your journey of language discovery with VLS now!

————————————————

10 giai đoạn phải trải qua khi học ngôn ngữ mới

Bạn vừa quyết định học một ngôn ngữ mới. Cho dù đây là lần đầu tiên bạn học ngoại ngữ hay đây là ngôn ngữ thứ hai hoặc thứ ba mà bạn học thì cũng đừng lo lắng nếu thỉnh thoảng bạn quên mất cách làm hay sau khi hiểu được các quy tắc phức tạp bạn nhận thấy con đường phải đi trong thực tế còn quá dài. Sự kiên trì sẽ giúp bạn đến được chiến thắng.

1. Nhiệt huyết

Mọi việc phải luôn luôn bắt đầu với sự nhiệt huyết. Cho dù học ngoại ngữ để cho vui hay vì mục đích nào khác, bạn nên thực hiện với mục tiêu cụ thể và động lực cao. Có một khởi đầu tốt là bạn đã chiến thắng một nửa.

2. Ám ảnh

Giai đoạn tiếp theo là bạn dành toàn bộ sự quan tâm cho việc nỗ lực thâm nhập vào ngôn ngữ và văn hóa mới này. Trong thời gian học tiếng Pháp, Giulia cảm thấy mọi thứ cô làm đều lung linh gắn với sự sang trọng của Paris. Khi đó, tủ quần áo của cô được phủ đầy với áo sơ mi sọc và niềm đam mê với tác giả và đạo diễn người Pháp lên cao chưa từng thấy. Đôi khi Giulia thấy mọi thứ hơi quá mức nhưng rồi cô lại thấy bình thường vì điều quan trọng là đã học được tiếng Pháp.

3. Không thoải mái

Sau giai đoạn hưng phấn, thời gian học ngoại ngữ một cách thực tế bắt đầu. Và đó chính xác là thời điểm xuất hiện thất bại đầu tiên. Trước tiên, bạn sẽ phải vượt qua cảm giác hoảng sợ vì không nhớ được những gì đã học. Các từ vựng dường như khác hẳn với những gì bạn quen thuộc và bạn không thể kết nối chúng được với nhau. Đấy là chưa kể đến việc chia động từ. Ở giai đoạn này, bạn rất dễ nản lòng và muốn dừng lại tất cả.

4. Nhút nhát

Chúng ta đều biết rằng chìa khóa để tiến bộ nhanh chóng khi học một ngôn ngữ là thực hành – sẽ hiệu quả hơn nếu được thực hành với người bản xứ. Nghe có vẻ đơn giản nhưng khi đưa vào thực tế thì hoàn toàn khác. Thực tế là chúng ta đều có tính nhút nhát khó thay đổi. Rất khó khăn để chúng ta vượt qua chính mình. Một bí quyết là hãy luôn hỏi chính mình: “Điều gì có thể xảy ra nếu tôi mắc lỗi?”. Câu trả lời sẽ là – không có gì khủng khiếp cả.

5. Không hiểu gì

Bạn cuối cùng cũng tìm ra được sự can đảm để làm một điều gì mới. Bạn đã tập nhẩm trong đầu tất cả những gì muốn nói rất nhiều lần và thậm chí thực hành trước gương để trông mình tự nhiên nhất có thể khi nói. Cuối cùng, bạn có cơ hội để sử dụng kiến thức nói chuyện với một người phụ nữ tại quầy đăng ký, với người qua đường hay với người phục vụ ở nhà hàng. Bạn tưởng tượng rằng cuộc nói chuyện đó đầy hào hứng. Nhưng điều gì đã thực sự xảy ra? Sau khi nghe một câu nói đã được cân nhắc kỹ của bạn với một nụ cười rực rỡ, người nói chuyện cùng bạn trả lời và bạn không hiểu bất kỳ một điều gì.

6. Thất vọng

Bây giờ đến một giai đoạn thực sự quan trọng. Bạn buồn rầu hỏi bản thân: “Làm gì bây giờ?”. “Tôi đã học ngoại ngữ này nhiều tháng và không hiểu một từ nào khi có người nói chuyện với tôi. Tôi hoàn toàn không có khả năng học ngoại ngữ. Thế đó. Tôi không muốn học nữa”.

7. Khám phá

Và sau đó điều kỳ diệu xảy ra. Nó đến một cách bất ngờ khi bạn chuẩn bị từ bỏ hy vọng, đột nhiên bạn hiểu ra: Tất cả mọi thứ dường như đang theo thứ tự và bạn không còn có ý nghĩ cố gắng né tránh khi hỏi một người lạ ngẫu nhiên về điều gì đó trên đường. Đã đến lúc đi tiếp.

8. Hưng phấn

Tại thời điểm này bạn đột nhiên hòa đồng và sự nhút nhát đã biến mất. Bạn nói chuyện và nói chuyện, không sợ bất cứ điều gì. Điều này thật tuyệt vời phải không? Bây giờ chỉ cần bạn không sao nhãng vì những tác động xấu vẫn luôn ẩn nấp.

9. Bối rối

Bạn cảm thấy an tâm rằng không ai hoặc việc gì có thể ngăn cản bạn. Và đây chính xác là thời điểm bạn cảm thấy bối rối nhất nhưng cũng là lúc điều nực cười nhất xảy ra. Một từ vựng hay dùng sai, một động từ chia sai thời, một câu nói hoàn toàn không tồn tại trong ngôn ngữ đang học. Nhưng bạn không sợ hãi, bạn học được từ những lỗi sai và đó là cách bạn tiến bộ.

10. Chiến thắng

Cuối cùng, ngôn ngữ mới không còn là bí ẩn với bạn nữa. Bạn hiểu tất cả mọi thứ và có thể nói mà không gặp khó khăn. Bạn thậm chí có thể cười nhạo những lỗi đã làm bạn bực bội trước đây. Như chúng ta nói ở trên, điều quan trọng nhất là sự kiên trì theo đuổi.

Hãy bắt đầu cuộc khám phá tiếng Việt với VLS ngay hôm nay!

Source: http://vlstudies.com/vn/news–events/learn-vietnamese-online/the-10-stages-of-language-learning/985/1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s